Q&A

Wat wil Meerhierover?
Meerhierover wil het gebruik van gebouwen en gebieden stimuleren door daar ter plekke kennis en (gebruiks)informatie over te geven. Meerhierover wil een landelijk label zijn voor mobiele informatie over cultuurhistorische objecten.
Hoe werkt Meerhierover?
Meerhierover is een zichtbaar teken, dat via een QR-code naar een mobiele website leidt met gestandaardiseerde informatie over één object.
Van wie is Meerhierover?
Meerhierover is ondergebracht bij de stichting Erfgoedlab. Meerhierover is een initiatief van BOEi, de nationale maatschappij ter behoud, ontwikkeling en exploitatie van industrieel erfgoed en Linkeroever. Meerhierover is ondergebracht bij de Stichting Erfgoedlab.

Functioneren

Waarom een teken aan de gevel?
Een zichtbaar teken (icoon) is nodig om voorbijgangers te wijzen op de beschikbaarheid van mobiele informatie. Het is een klein teken dat kan worden toegevoegd aan een bestaand bord.
Hoe komt de informatie op de smartphone?
Het bordje kan gescanned worden met de smartphone. Er wordt dan meteen een mobiele website getoond over het object waar de gebruiker voor staat.
Werkt het op alle telefoons?
Meerhierover werkt op alle smartphones met een internetverbinding en een qr-scanner die gratis gedownload kan worden.
Moet er een Meerhierover app worden gedownload?
Nee. Meerhierover gebruik een website die geschikt is voor alle mobiele telefoons en tablets. De website ziet er wel uit als een app, maar is het niet.
Waar komt de informatie vandaan?
De basisinformatie wordt door de eigenaren ingevoerd. Desgewenst redigeert en plaatst Meerhierover de content.
Is een QR-code niet ouderwets?
QR-codes zijn inderdaad niets anders dan een streepjescode. Maar met de komst van smartphones beginnen QR-codes steeds breder geaccepteerd te worden als een eenvoudige manier om direct naar specifieke informatie te linken.
Blijft de QR-code populair?
Waarschijnlijk niet, het vraagt een fysieke handeling. In de toekomst zullen Near Field Communication Chips en GPS-locatiebepaling de taak van de QR-code overnemen. Meerhierover is daarop voorbereid.
Kan ons eigen project gekoppeld worden?
Ja, de QR-code kan rechtstreeks naar een webproject linken. Ook tussenvormen zijn mogelijk, zodat bijvoorbeeld wel algemene informatie via Meerhierover wordt gegeven maar agenda-informatie rechtstreeks via de eigen website loopt.
Wat als ik al een Layar applicatie heb?
Dan kan daar rechtstreeks naar worden verwezen of kan er een menu-item worden toegevoegd aan de startpagina van elk object.

Organisatie

Wie zitten achter Meerhierover?
Meerhierover is een initiatief van BOEi en Linkeroever met als doel het gebruik van gebouwd erfgoed te bevorderen. Als de financiering van het project is geregeld zal het project worden ondergebracht bij de stichting Erfgoedlab. Meerhierover heeft geen winstoogmerk.
Wat kost meedoen?
De eenmalige kosten voor deelname zijn € 100,- per object. Het jaarlijks onderhoud kost € 30,- per object.
Wat is de pionierskorting?
Voor objecten die het eerste jaar (2013) worden ingevoerd wordt de redactie (research, schrijven en beeldbewerking) gratis door ervaren redacteuren gedaan. Er komen maximaal 100 objecten in aanmerking voor deze bonus.
Wat is de minimale periode voor deelneming?
Een object wordt voor minimaal 3 jaar ingeschreven. Daarna kan per jaar worden opgezegd.
Wat krijg ik als deelnemer?
Voor elk object wordt een Meerhierover tag gemaakt met een unieke code. Achter elke code zit een aparte mobiele website met 3 tot 5 pagina’s. Op die website staat het naam van de organisatie. De objecten worden ook vindbaar gemaakt via een “gewone” website.
Waar kan ik terecht voor meer informatie?
info@linkeroever.nl
Liesbeth Jansen (BOEi) 06 53 673 472
Maarten Pedroli (Linkeroever) 087 87 2 56 56